Till innehållet

Hjälpsida - Prao

Prao är många gånger första gången eleven kommer i kontakt med arbetslivet, därför är det viktigt att eleven känner sig väl mottagen av er som arbetsgivare. Närvaro är obligatorisk för eleven under praotiden, eftersom praon är en del av skolarbetet. Här får du som handledare lite tips och råd inför mottagandet av prao-eleven.

Handledaren spelar en central roll under praoperioden. Till dig skall eleven kunna vända sig med frågor och för att få instruktioner om arbetsuppgifter. Det är du som ansvarar för eleven under hela praoperioden och du är den person som skolan lätt ska kunna kontakta vid eventuella frågor.

Utöver uppgiften som instruktör innebär din roll som handledare också att du är en förebild som kan motivera eleven, förmedla kunskap och lösa problem.

För att erfarenheten av praon ska bli så positiv som möjligt är det av stor betydelse att du får eleven att känna samhörighet och visa uppskattning när så är befogat. Ta därför gärna en pratstund då och då och lyssna av synpunkter på arbetet och vad som skulle vara roligt att pröva på. Eleven känner då att du som handledare bryr dig om och ger råd och stöd. Då ökar möjligheten att vinna ett förtroende.

Innan eleven kommer

Förbered arbetsplatsen några dagar innan eleven kommer så de vet att en prao-elev är på ingång. Planera en introduktion samt vilka uppgifter eleven skall utföra. Gör i ordning de saker eleven kan tänka sig behöva under praoperioden, till exempel en dator eller arbetskläder. Var noga med att arbetsmiljökraven följs och var uppmärksam på vilka olycksfallsrisker det kan finnas hos er.

När eleven kommer – Introduktion

Många elever kan känna sig nervösa första dagen, ett bra mottagande från er sida kan göra att eleven känner sig välkommen. En bra start på introduktionen kan vara att gå runt och presentera eleven för arbetskamraterna och visa runt i lokalerna. Andra ämnen att ta upp kan vara:

Vilka regler finns på arbetsplatsen
Praktisk information: kläder, toa, m.m.
Arbetstider (med hänsyn till ev. busstider)
Fika och lunchraster
Rutiner för sjukanmälan och privata telefonsamtal
Vad ni förväntar er av prao-eleven
Har eleven något speciellt intresse, som kan tas tillvara?
Uppmana eleven att ställa frågor

Under veckan/veckorna:

Hur trivs eleven?
Hur har arbetsuppgifterna utförts?
Samtal angående yrket:
Kort information om arbetsplaner (nationella, kommunala, lokala)
Anställningsförhållanden, löner, fack
Utbildning före och inom yrket
Framtidsutsikter inom yrket

Sista prao-dagen:

Utvärdering
Muntligt omdöme
Skicka närvaro – och omdömesblanketten med eleven alternativt med post till studie- och yrkesvägledaren

Om problem uppstår

Problem kan uppstå under praoperioden, elevens uppförande kanske inte tolereras eller om eleven verkar ha det jobbigt på andra sätt. Om du som handledare inte kan ta reda på vad som är fel, tag snarast kontakt med skolan/studie- och yrkesvägledaren så att eleven kan få hjälp av dem eller någon annan på skolan.

Mer läsning
Arbetsmiljöverket – Så får barn och ungdomar arbeta